Барбара Шлајхаген

Предавач по позиву, 14. децембар

Барбара Шлајхаген
Немачко друштво библиотекара

Барбара Шлајнхаген је извршни директор Немачког друштва библиотекара које окупља 10,000 библиотека. Барбара је мастер диплому са темом „Управљање библиотекама и информационим услугама“ стекла на Универзитету у Велсу. Након завршетка студија радила је у области спољне културне политике.

Први пут се укључила у рад IFLA-е док је радила као директор EBLIDA-e, са презентацијом о европском лобирању за библиотеке 1997. године. Била је члан комисије IFLA/FAIFE (Free Access to Information and Freedom of Expression) од 2002-2007. Изабрана је за члана Управног одбора IFLA-е 2007, и поново 2009-2011, а у исто време је радила као благајник при овој организацији. Од 2007. члан је главног одбора секције IFLA Management of Library Associations којом је председавала од 2015 – 2017.

Од 2013. Барбара представља Немачку у NAPLE форуму, европској невладиној организацији која лобира за библиотеке у Европи и посебно промовише принципе и стратегије политика јавних библиотека. Поред тога, Барбара председава извршним одбором “Reading Foundation” и члан је саветодавног одбора “Foundation Digital Opportunities”.