Предавачи

Предавачи по позиву

image1Лојда Гарсија Фебо
Америчко удружење библиотекара
САД

Само заједно: јачање вештина заговарања у изазовним временима

Лојда Гарсија Фебо је међународни библиотекар и консултант, истраживач, говорник и аутор дела из области људских права, приступа информацијама, заговарања, разноликости становништва и континуираног професионалног развоја. Недавно је изабрана за будућу председницу Америчког удружења библиотекара (American Library Association – ALA) у периоду од 2018-2019. Члан је Извршног одбора ALA-e и председавајући Извршног одбора ALA Округлог стола за међународне односе.

Читај даље >>

Барбара Шлајнхаген
Немачко друштво библиотекара

Гвожђе се кује док је вруће: лобирање за библиотеке у доба дигиталне трансформације

Барбара Шлајнхаген је извршни директор Немачког друштва библиотекара које окупља 10,000 библиотека. Барбара је мастер диплому са темом „Управљање библиотекама и информационим услугама“ стекла на Универзитету у Велсу. Први пут се укључила у рад IFLA-е док је радила као директор EBLIDA-e, са презентацијом о европском лобирању за библиотеке 1997. године.

Читај даље >>

Др Ненад Васић
Институт за међународну политику и привреду
Србија

Од књиге до библиотека у савременом свету: једна прича о лобирању

Др Васић ради у Институту за међународну политику и привреду од 2014. године. Aутор je књига „Увод у лобирање и наука о лобирању“, „Упоредни лобистички системи“ и „Лобирање у међународним организацијама“. Основна подручја његовог академског интересовања су југоисточна Европа, проширење Европске уније и политика према суседству, међународни односи, јавна дипломатија, лобирање, теорија сукоба, управљање кризама и мирно решавање криза.

Читај даље >>

Водитељи радионица

Relja Dereta profile hires
Реља Дерета
Радионица: Вештине презентације

15. децембар, НБС

Реља Дерета поседује више од деценије свакодневног искуства јавног наступа, од држања радионица и предавања до плесних наступа пред хиљадама људи. Као тренер и консултант за јавни наступ и комуникацију уопште, радио је индивидуално са преко 400 клијената на развоју њихових презентација.

Читај даље >>
IMG_4903

Mr. Sc. Даворка Пшеница
Хрватска
Радионица: Јавно заговарање за библиотекаре
13. децембар, 10-13 часова, УБСМ

Даворка Пшеница, библиотекар саветник, магистар друштвених наука. Дипломирала је на Факултету политичких наука у Загребу и магистрирала из области информационих наука, Комуникологија. Запослена је у Националној и свеучилишној књижници у Загребу. Као водитељ Односа с јавношћу, поставља темеље корпоративним комуникацијама и организује низ скупова и изложби. Чланица је и једна од оснивача Комисије за јавно заговарање Хрватског књижничарског друштва.

Читај даље >>

edita

Едита Бачић, dipl. iur.
Хрватска
Радионица: Јавно заговарање за библиотекаре
13. децембар, 10-13 часова, УБСМ

Едита Бачић, dipl. iur. библиотекар саветник, води Библиотеку Правног факултета у Сплиту. Објавила је више стручних радова о јавном заговарању, високошколским библиотекама и слободном приступу информацијама. На националном нивоу покренула је оснивање Радне групе за јавно заговарање у Хрватском књижничарском друштву (ХКД) 2004. године, a чланица је и Европског тима у оквиру IFLA International Advocacy Programme (IAP). Добитница је Кукуљевићеве повеље у знак признања за заслуге на унапређењу библиотекарске струке у Хрватској (2010).

Читај даље >>
maso vitezМА Машо Мехмедовић
Босна и Херцеговина
Гост неконференције, 13. децембар, 14-17 часова, УБСМ

Машо Мехмедовић завршио је основне и мастер студије Компаративне књижевности и библиотекарства на Филозофском факултету Универзитета у Сарајеву (2013. године). Добитник је награде Фондације Кемал Бакаршић 2016. године због ангажмана о актуелизирању статуса незапослених дипломираних библиотекара, те покретања иницијативе да се у јавном простору отворе проблематична питања о библиотечкој струци. Снимио је документарни филм о библиотекарству у БиХ.

Читај даље >>